11 Hari 10 Malam Kembara Jejak Rasul, Mesir

CAIRO | GIZA | ALEXANDRIA | SINAI-DAHAB | SINAI-ST CATHERINE | ELFAYYOUM

Aturcara Lawatan


Hari 01 : Kuala Lumpur – Cairo

Bertolak dari Kuala Lumpur ke Cairo.

Hari 02 : Cairo (B/L/D)

Pagi - Mendarat / Solat Subuh - Sarapan. Lawatan ke Masjid Makam Imam As-Syafie (Wafat 204H) merupakan Iman Mazhab As-Syafie yang diamalkan di banyak negara antaranya Malaysia. Kehebatan Iman As-Syafie ini sangat masyhur. Akalnya yang sangat tajam dapat menangkap segala pembelajaran ilmu dengan cepat. Pendapat-pendapatnya di dalam bidang feqah juga sangat jitu dalilnya. Dan Makam Syeikh Zakaria Ansori (Wafat 926H). Merupakan salah seorang ulama yang faqih dalam mazhab Syafie. Umurnya panjang dikatakan hingga 102 tahun. Ramai anaknya dan anak muridnya yang menjadi ulama juga. - Lunch & Solat - Qal'ah Kubu Salahuddin al-Ayyubi (Siap dibina 1183M) - Pusat pemerintahan kerajaan Sultan Salahudin suatu ketika dahulu. Terdapat beberapa binaan unik dan penting di dalamnya antaranya istana-istana pemerintah yang telah dijadikan Muzium Polis, Muzium Tentera, dan - Masjid Ali Basha. (Siap dibina 1830M) dan Masjid ini menjadi mercu tanda kota Kaherah kerana terletak di atas bukit di tengah-tengah bandar - Check in Hotel - Dinner.

Hari 03 : Cairo - Suez - Dahab (556km)(B/L/D)

Check Out Awal : Sarapan. Bertolak awal pagi ke Dahab. - Terowong Ahmad Hamdi (1981M) sepanjang 1.62Km merentas bawah Terusan Suez - Muzium Kubu Israel - dan diteruskan lawatan ke Uyun Musa - Telaga Air Nabi Musa - Lokasi ini dikatakan tempat Nabi Musa A.S dan kaumnya berehat dan membuat perkampungan setelah merentas Laus Merah seperti diceritakan di dalam surah al-Baqarah ayat 50. Waktu Lunch & Solat akan dimaklumkan. - Check In Hotel di Dahab - Dinner.

Dahab berhampiran hotel.

Hari 04 : Dahab – St. Catherine (130kKm)(B/L/D)

Check Out : Sarapan. Aktiviti Bebas (Glass Boat Optional) - Lunch & Solat - Bertolak ke St.Cathrine - Lawatan ke Makam Nabi Harun & Nabi Soleh. Disambung lawatan ke lokasi Lembu Samiri seperti yang disebut kisahnya di dalam surah Toha ayat 95. - Check In Hotel - Dinner. Optional : Disebelah malam akan mendaki Bukit Tursina, juga dikisahkan oleh Allah SWT dalam Al-Quran. Di puncak bukit ada tempat Nabi Allah Musa bermunajat selama 40 hari.

Hari 05 : St. Catherine - Suez - Cairo (443Km)(B/L/D)

Sarapan. Lawatan ke Gereja Lama St. Cathrine. (565m) - St Catherine merupakan tokoh paderi wanita dan di dalam gereja juga terdapat satu binaan Masjid dikatakan ia dibina zaman Fatimiyah. - Pulang ke Hotel persiapan Check Out - Lunch & Solat - Bertolak pulang ke Cairo. - Check in Hotel Cairo - Late Dinner.

Day 06 : Jejak Rasul - Cairo (B/L/D)

Sarapan pagi. Lawatan ke beberapa Makam Ahli Keluarga Nabi, Wali Allah dan Ulama. - Antaranya Saiyyidah Nafisah, Saiyyidah Ruqayyah, al-Iman Ibnu Atho'illah As-Sakandary (Penulis kitab Hikam), Ibnu Abi Jamrah, Kamaluddin Ibnu Humam dan lain-lain lagi mengikut kesempatan dan kesesuaian waktu. - Lunch - Lawatan ke Masjid Amru Al-'Aas (Dibina pada 641M) oleh sahabat nabi yang juga Gabenor di Kaherah. Dikatakan ia masjid pertama di benua Afrika - Disambung ke Masjid Ibnu Thulun. (Dibina pada 878M) antara masjid terbesat di Mesir - Pulang ke Hotel - Dinner.

Hari 07 : Alexandria (B/L/D)

Sarapan. Melihat keindahan Laut Mediterranean - Melawat Kubu Sultan Qaitbay (Dibina pada 1477M) oleh Sultan Saifudin Qaitbay untuk menjadi benteng pertahanan di tepi laut. - Lunch & Solat - Menziarahi Makam Abul Abbas al-Mursi seorang wali Allah yang merupakan tokoh Tarikat As-Syazuli dan sangat disanjung masyarakat Mesir - Lawatan ke Makam Nabi Daniel & Luqman al-Hakim. Dikatakan Luqman inilah yang diceritakan kisahnya dalam Surah Luqman - Bertolak pulang ke Cairo - Dinner.

Hari 08 : Giza (B/L/D)

Sarapan. Lawatan ke Piramid Giza - Panorama - Sphinx. Kawasan ini mempunyai sejarah panjang lebih dari 5000 tahun. Beberapa generasi dan kerabat Firaun turut disemadikan disini. - Lunch & Solat - Melawat Masjid Al-Azhar yang merupakan kiblat ilmu dan telah melahirkan ribuan ulama dari segenap pelusuk dunia yang datang ke sini untuk mencari ilmu, Terdapat beberapa Ruwaq atau ruang kelas untuk pengajian. Lawatan diteruskan ke Masjid serta Makan Saidina Hussin iaitu cucunda kesayangan Nabi Muhammad ﷺ - Aktiviti memberli belah di Bazar Khan el-Khalili yang berusia lebih dari 700 tahun - Pulang ke Hotel - Dinner.

Hari o9 : El-Fayyoum (96Km)(B/L/D)

Sarapan. Bertolak ke bumi bersejarah El-Fayyoum. Kisah Nabi Musa dan Qarun yang sangat masyhur disini. Kesombongan dan keingkaran Qarun telah membawa kepada kemusnahannya. Hartanya tenggelam di Tasik Qarun & lawatan diteruskan ke sebuah kuil Firaun (Dewa berkepala buaya bernama Sobek) tetapi dinisbahkan nama Istana Qarun - Lunch & Solat - Melihat Padang Pasir Putih - Syalalat iaitu satu-satunya air terjun yang ada di Mesir. Terletak di dalam kawasan Oasis Wadi Rayyan bersambung ke tasik bersebelahan. Tempat ini menjadi tumpuan rakyat Mesir untuk berkelah di hujung minggu bersama keluarga. Pulang ke Hotel - Dinner di Nile River Cruise (Optional).

Hari 10 : Cairo - Airport (B/L)

Sarapan di hotel. Aktiviti Bebas (Optional ke Muzium Tahrir) @ Shopping - Lawatan ke Asrama Pelajar Malaysia. Sebelum bertolak ke Airport. Depart to Kuala Lumpur.

Hari 11 : Kaherah – Kuala Lumpur

Sampai di Malaysia dengan selamat. Alhamdulillah.

PACKAGE INCLUDE
 • Return flight with 25-30Kg luggage allowance & 7Kg hand luggage
 • Hotel accommodation in 3* and 4* hotels accommodation
 • Full Board : Buffet/English/Arab breakfasts plus halal lunch & dinners, included mineral water 1 bottle/day
 • All transfers between cities with modern coach 50+1 seats
 • Guidance services (English/Malay) from beginning to end of the program
 • Entrance fees for the mentioned places in the itinerary
PACKAGE EXCLUDE
 • Camel Ride to Mount Sinai RM80/oneway
 • Glass Boat at Dahab RM30 - RM 50
 • Tahrir Museum at Cairo RM40
 • Guide and driver total RM285/pax
 • Travel Insurance RM75
 • Surcharge Spring & Winter RM200/person
IMPORTANT NOTES
 1. All rate quoted and itinerary subject to change without prior notice
 2. We are not responsible for any cancellation of traffic congestion, flight delay, due to weather factor and will not compensate anyting due to weather factor
 3. Please note that prices quoted are subject to change based on current flight ticket rate
 4. Booking is subject to a minimum of 2 person to a room. Trip room is not provided expect for those travelling with infant or children below 6 years old. Subject to availability
 5. Itinerary & flight will be change if applicable
Departure Date (Autumn)
 • 04.10.19
 • 18.10.19
 • 08.11.19*
Departure Date (Spring)
 • 22.03.19
 • 12.04.19
Departure Date (Summer)
 • 13.09.19*
Departure Date (Winter)
 • 18.01.19
 • 01.02.19
 • 06.12.19

surcharge Spring & Winter season RM200

Scroll to top